Glutenallergi/Cøliaki

Hvad er Glutenallergi/Cøliaki?

Cøliaki, eller glutenallergi om man vil, er en kronisk sygdom i tyndtarmen, som udløses af proteiner fra hvede, rug og byg. Disse proteiner er dem der i daglig tale kaldes for “gluten”.

Hvis du ikke kan tåle gluten, men alligevel indtager fødevarer med gluten, bliver din tarmslimhinde ødelagt og kan ikke optage de nødvendige næringsstoffer der er i maden, hvilket kan fører til andre problemer, som f.eks øget risiko for knogleskørhed og kræft i mave-tarmkanalen.

Cøliaki er delvis arvelig, så det er ikke unormalt at flere medlemmer af familien lider af denne form for allergi. Man mener at 1% af jordens befolkning lider af sygdommen, det er dog kun hver syvende som viser klare symptomer.

Hvem får Glutenallergi/Cøliaki?

Sygdommen kan opstå hos alle, og i alle aldre. De første symptomer ser man oftest i barndommen, men en del får først symptomer i 30-40 års alderen eller senere.

Man kender endnu ikke årsagen til at nogle personer udvikler Cøliaki, men den bryder typisk ud hvis modstandskraften er påvirket, f.eks ved en infektion.

Symptomer på Cøliaki

diarré – oppustethed – vægttab – mistrivsel – træthed – mavesmerter – væksthæmning og dårlig trivsel hos børn – Tyk mave – dårlig humør – ledsmerter.

Behandling af Glutenallergi/Cøliaki

Cøliaki er en kronisk sygdom, som ikke umiddelbart kan behandles med medicin. Den eneste behandling er en livslang diæt, hvor du undgår fødevarer som ikke indeholder protein fra hvede, rug og byg. Havre kan de fleste personer med glutenallergi tåle, dog må der kun anvendes specialfremstillet ren havre. Hvis man mod forventning også får symptomer ved indtagelse af havre, skal man også undgå denne kornsort. Det gælder dog ikke børn, som helt skal undgå havre, indtil deres blodprøver er normale. Snak med din læge om dette.

Når du ikke ikke indtager fødevarer med gluten, bliver din tarmslimhinde normal og kan optage de nødvendige næringsstoffer fra maden.